2010 m. spalio 5 d., antradienis

Vokiška šventinė duona

2½ a. š. sausų mielių
250 ml pieno
60 g sviesto
2 v. š. cukraus
2 kiaušiniai
560 g miltų
2 a. š. druskos

1 trynys ir 1 v. š. pieno aptepimui

Į dubenį įpilti 100 ml pieno ir suberti mieles. Palikti 5 minutėms, maišyti, kol mielės ištirps. Pašildyti likusį pieną puode su sviestu ir cukrumi. Maišyti, kol ištirps sviestas. Ataušinti iki kūno temperatūros ir įmaišyti kiaušinius.

Dideliame dubenyje sumaišyti miltus ir druską. Viduryje padaryti duobutę ir supilti pieną su mielėmis bei pieno - sviesto mišinį. Maišyti, kol gausis minkšta lipni tešla.

Išversti tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkyti, kol tešla taps lygi, blizgi ir elastinga, apie 10 minučių. Jei tešla per lipni - po šaukštą įmaišyti miltų. Svarbu nepadauginti miltų, kad duona nesigautų kieta.

Dėti tešlą į sviestu pateptą dubenį ir uždengti rankšluosčiu. Šiltai kildinti, kol padvigubės, apie 1 val.

Paminkyti ir leisti pailsėti 10 minučių. Padalinti tešlą į 19 dalių ir suformuoti bandeles. Bandeles dėti į kepimo popieriumi išklotą 26 cm skersmens formą, pridengti ir kildinti kol padvigubės, apie 30 minučių. Patepti bandeles kiaušinio trynio ir pieno plakiniu, pabarstyti sezamo sėklomis, aguonomis, saulėgrąžomis, kmynais ir t.t.

Kepti iki 220° C įkaitintoje orkaitėje 45 minutes, kol gražiai apkeps.

Receptas iš Sonatinos

Labai skani duona. Nors ją labiau būtų galima vadinti ne duona, o pyragu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą