2011 m. balandžio 26 d., antradienis

Keptos duonos – sūrio užkandėlė



Reikės:

Duonos
Fermentinio sūrio
Virtų kiaušinių
Majonezo
Česnako
Plonai pjaustyto fermentinio sūrio

Duoną supjaustyti juostelėm ir iškepti įkaitintame aliejuje.
Fermentinį sūrį ir kiaušinius sutarkuoti. Česnaką nulupti ir išspausti. Kiaušinius, sūrį bei česnakus sumaišyti su majonezu.
Imti sūrio lapelį, aptepti kiaušinio – sūrio mišraine, dėti gabalėlį duonos ir susukti. Persmeigti mediniu iešmeliu. Galima papuošti vyšniniu pomidoriuku ar marinuotu svogūnėliu.  

Bulvių – silkės užkandėlė



Reikės:

Virtų su lupena bulvių
Silkės
Svogūnų
Aliejaus
Svogūnų laiškų

Virtas bulves nulupti, supjaustyti griežinėliais ir apkepti keptuvėje ant aliejaus. Atvėsinti.
Silkę supjaustyti griežinėliais, svogūną – pusžiedžiais.
Ant keptos bulvės dėti gabalėlį silkės, svogūno bei svogūno laišką. Skanaus!

Mieliniai avinėliai


Reikės:
500 gr. miltų
7 gr.  sausų mielių
250 ml pieno
110 gr. cukraus
50 gr. minkšto sviesto
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos

Pašildyti pieną, suberti cukrų ir mieles, išmaišyti ir leisti pastovėti, kol mielės suputos.
Į miltus įmušti kiaušinį, sudėti minkštą smulkintą sviestą, druską, mielių mišinį ir užminkyti tešlą. Minkyti ilgai, apie 10-15 min. Tešlą kildinti šiltai apie valandą, ar ilgiau, kol pakils dvigubai.

Iš popieriaus išsikirpti avinėlio trafaretą. jį rasite čia
Tešlą iškočioti ant kepimo popieriaus,  dėti trafaretą ir apipjaustyti. Avinėlį patepti vandeniu ir formuoti rutuliukus ir aplipdyti avinėlius.  Kepti 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20 – 25 min. iš šio kiekio man išėjo 4 avinėliai. 

idėja iš čia

Vaflių užkandėlė



Reikės:

Vaflių lakštų
Maltos mėsos
Kiaušinio
Druskos
Prieskonių
Miltų
Alaus arba mineralinio vandens


Maltą mėsą sumaišyti s druska, prieskoniais, įpilti šlakelį vandens.

Kiaušinį išplakti, įpilti alaus arba mineralinio vandens, įberti truputį druskos maišant berti miltus ir užmaišyti skystą tešlą (panašią kaip lietiniams blynams).

Ant vaflio tepti paruoštą faršą, dėti kitą vaflio lakštą ir supjaustyti norimais gabalėliais, pamirkyti tešloje ir kepti keptuvėje su šlakeliu aliejaus iš abiejų pusių. 

2011 m. balandžio 20 d., trečiadienis

Kebabai



2 kebabams reikės:

2 vnt. arabiškos duonelės (arba lavašo, tortilijos) 

200 gr. mėsos (tinka ir kiauliena, ir vištiena)
1 svogūno
100 gr. kopūsto
1 pomidoro
1 trumpavaisio agurko
1 v.š. grietinės
2 v.š. majonezo (Hellmanns)
Acto
Cukraus
Druskos
Česnako granulių
Raudonėlio

Mėsą supjaustyti plonomis juostelėmis, berti druskos, pipirų ir kepti keptuvėje kol iškeps (~15 min.)

Svogūną supjaustyti pusžiedžiais, sudėti į dubenėlį, berti 2 a.š. cukraus, 0,5 a.š. druskos, 25 ml acto ir 150 ml vandens. Viską išmaišyti ir palikti, kad svogūnas pasimarinuotų.
Kopūstą smulkiai supjaustyti, berti žiupsnelį druskos, 0,5 a.š. cukraus, 10 ml acto bei šlakelį vandens. Viską gerai išmaišyti.
Agurką bei pomidorą supjaustyti juostelėm.
Padažui sumaišyti majonezą, grietinę, česnako granules bei raudonėlį.

Arabišką duonelę pašildyti mikrobangėje arba orkaitejė, dėti puse mėsos, kopūstų, svogūnų, pomidorų bei agurkų, ant viršaus pilti padažą ir duonelę sulenkti. Sukti i foliją ir užtaisyti vieną galą, kad nekristų ingridientai.
Skanaus!


Mėsos laiveliai su daržovių – kruopų įdaru



Reikės:

500 gr. maltos mėsos (perpus jautienos ir kiaulienos)
1 kiaušinio
50 gr. manų kruopų
10 v.š. pieno
Pipirų
Druskos

1 svogūno
1 morkos
50 gr. grikių
50 gr. ryžių
2 st. vandens
Druskos

5 riekelių fermentinio sūrio

Manų kruopas užpilti pienu ir leisti išbrinkti. Į maltą mėsą įmušti kiaušinį, berti druską, pipirus ir išbrinkusius manus. Viską gerai išminkyti.

Svogūną susmulkinti, morką sutarkuoti. Daržoves pakepti keptuvėje su trupučiu aliejaus. Kai daržovės apkeps suberti nevirtus grikius ir ryžius, įberti druskos, išmaišyti, įpilti vandens ir troškinti kol kruopos bus minkštos.

Iš mėsos formuoti laivelius, dėti paruoštą daržovių – kruopų įdarą. 

Kepti ~ 40 min., po ištraukti iš orkaitės, uždėt po sūrio gabalėlį ir dar dėti į orkaitę  5 min., kol sūris išsilydys. 


2011 m. balandžio 14 d., ketvirtadienis

Sočioji košė arba perlinių kruopų plovas



Reikės:

300 gr. perlinių kruopų
700 gr. kiaulienos kumpio
2 morkų
2 svogūnų
0,5 a.š. maltos ožragės
1 a.š. druskos
Kvapniųjų pipirų

Perlines kruopas užpilti vandniu ir leisti išbrinkti (geriausia per naktį).
Mėsą supjaustyti gabalėliais, dėti į įkaitintą keptuvę ir kepti kol mėsos sultys išgaruos, suberti morkas ir svogūnus ir kepinti kol jie suminkštės (jei mėsa liesa, įpilti šlakelį aliejaus).
Nupilti vandenį nuo perlinių kruopų, užpilti švariu vandeniu ir virti kol kruopos bus beveik išvirusios.  Tada sudėti mėsą ir troškinti, kol kruopos bus minkštos.
Jei trūksta sūrumo, įberkite dar truputį druskos. Skanaus.

2011 m. balandžio 8 d., penktadienis

Maltos mėsos kepsnys



Reikės:

600 gr. maltų kalakutienos krūtinėlių
1 svogūno
1 kiaušinio
0,5 a.š. kvapniųjų pipirų
0,5 a.š. druskos
1 a.š. prieskonių
2 v.š. manų kruopų
4 v.š. pieno
50 gr. karšto rūkymo nugarinės
100 gr. fermentinio sūrio
 
Manų kruopas užpilti pienu ir leisti išbrinkti.
Į maltą mėsą sudėti smulkintą svogūną, druską, prieskonius, pipirus, išbrinkusias manų kruopas bei kiaušinį. Viską gerai išminkyti.
Nugarinę supjaustyti smulkiais kubeliais, sūrį – riekelėmis.
Kepimo rankovę perkirpti, kad gautųsi stačiakampis, dėti puse mėsos masės, ant viršaus smulkintą nugarinę, po to išdėlioti sūrį, galiausiai uždėti likusią mėsos masę ir drėgnomis rankomis suformuoti vyniotinį. Suvynioti į kepimo rankovę ir kepti 200 laipsnių  karštumo orkaitėje 1 val.  

2011 m. balandžio 7 d., ketvirtadienis

Duonelė


Reikės:

3 st. miltų
1,5 st. šilto vandens
¼  a.š. sausų mielių
1 ¼  a.š. druskos

Stiklinė 200 ml

Miltus, mieles ir druską sumaišyt, įpilti šiltą vandenį ir greitai viską rankom išmaišyti. Tik neminkyti! Masę sudėti į indą kuriame tešlą kildinsim - brandinsim, uždengti maistine plėvele ar maišeliu ir uždėti rankšluostį. Kildiname tešlą 12 - 18val. Pakilusią tešlą (ji pakankamai skysta) dedam ant miltais pabarstyto stalo, užberiame ant viršaus miltų, ir suformuojam kepaliuką. Tik neminkome! Suformuotą kepaliuką kildiname apie 2 val.
Orkaitę, kartu su indu kuriame kepsime duoną, įkaitiname. Ištraukiame karštą indą, idedame ten tešlą, uždengiame ir kepam 240 laipsnių temperatūroje 30min., paskui nuimame dangtį ir kepame dar 10 – 20 min. kol gražiai apskrus.
Skanaus.

p.s. aš kepiau moliniame inde su dangčiu (tokie kur būna skirti troškinimui).  


Šaltinis: čia

Mėsos apkepas



Reikės:

400 gr. kiaulienos kumpio arba sprandinės
4 skiltelių česnako
2 obuolių
2 svogūnų
2 morkų
3 bulvių
2 v.š. majonezo
2 v.š. grietinės
Druskos
Kvapniųjų pipirų
Prieskonių

Mėsą supjaustyti nemažais gabaliukais (maždaug 3x3 cm.) ir pagardinti druska, prieskoniais. Svogūnus, česnakus susmulkinti, obuolius ir morkas sutarkuoti burokine tarka. Bulves nuskusti ir supjaustyti griežinėliais. Majonezą sumaišyti su grietine, žiupsneliu druskos, kvapniaisiais pipirais.
Į skardelę sluoksniuojam: į dugną dėti mėsą, po to česnakai, obuoliai, svogūnai, morkos, bulvės, viršų aptepam majonezo – grietinės mišiniu. Viską  uždengiam folija ir dedam į įkaitintą iki 200 laipsnių karštumo orkaitę. Kepam 1 val. Po to nuimame foliją ir kepame dar 30 min. Skanaus. 

2011 m. balandžio 5 d., antradienis

Spagečiai su kumpio – pievagrybių padažu


Reikės:

150 gr. karšto rūkymo kumpio
200 gr. pievagrybių
2 svogūnų
3 v.š. grietinės
0,5 stiklinės pieno
Druskos
Prieskonių
Trupučio aliejaus

Spagečių (puse pakelio)

Svogūnus supjaustyti ir dėti į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus, kepti kol suminkštės, tuomet sudėti kubeliais pjaustytą kumpį, truputį pakepti ir galiausiai sudėti griežinėliais pjaustytus pievagrybius. Viską kepti kol išgaruos grybų sultys. Pagardinti druska, prieskoniais. Sudėti grietinę ir supilti pieną, viską dar truputį pakaitinti.
Spagečius išvirti. Patiekti galima dvejopai: arba viską sumaišyti arba makaronus dėti lėkštės kraštuose, o padažą pilti į vidurį. Skanaus.

Kiaulienos kotletai



Reikės:
1 kg. maltos kiaulienos
1 svogūno
3 v.š. manų kruopų
5 v.š. pieno
2 morkų
1 a.š. druskos
0,5 a.š. kvapniųjų pipirų
2 a.š. prieskonių
2 kiaušinių

Manų kruopas užpilti pienu ir leisti išbrinkti. Svogūną susmulkinti, morkas sutarkuoti smulkesne nei burokinė tarka. Visus ingridientus gerai suminkyti, formuoti kotletus ir kepti iš abiejų pusių kol iškeps.