2011 m. vasario 27 d., sekmadienis

Kijevo kotletai


Reikės:

Vištienos krūtinėlės
Druskos
Prieskonių (naudojau šiuos)

50 gr. sviesto
trupučio druskos
krapų
prieskonių (naudojau šiuos)

miltų
džiūvėsėlių
1 kiaušinio

Pas mane buvo vištienos krūtinėlė su kaulu, taigi reikia nuimti ją nuo kaulo. Nuo krūtinėlės atskirti mažąją filė. Krūtinėlę dėti ant kepimo popieriaus, užkloti juo ir mėsos plaktuku (ta puse, kur nėra dantukų) išmušti plonai. Svarbu nepadaryti jokių skylių. Mažąją file taip pat išmušti. Pabarstyti druska, prieskoniais.
Ruošiame sviestą:
Sviestą ištrinti su druska, prieskoniais bei krapais. Padalinti į 2 gabalėlius ir dėti į kamerą,  kad sušaltų.
Pirmiausią sviestą įvyniojame į mažąją file, po to į krūtinėlę. 

Apvoliojame miltuose, po to plaktame kiaušinyje, galiausiai džiūvėsėliuose.

Keptuvėje įkaitiname aliejų ir dedame kijevo kotletus, kepame iš visų pusių 20 min.
Skanaus!

p.s. kitą kartą krūtinėlę būtinai perpjausiu išilgai, nes gavosi gigantiški kijevo kotletai.

2011 m. vasario 25 d., penktadienis

Grikių plovas


Reikės:

400 gr. kiaulienos kumpio arba sprandinės
300 gr. grikių
2 svogūnų
pipirų
druskos


Mėsą supjaustyti nedideliais gabalėliais, apibarstyti pipirais, druska ir apkepti keptuvėje. Svogūnus susmulkinti ir suberti ant mėsos, kepti kol svogūnai apkeps, tuomet supilti grikius, įpilti vandens, kad apsemtų viską ir troškinti ~30 min., kol grikiai bus išsitroškinę.
Prie šio patiekalo labai tinka pomidorai su grietine.
Skanaus!

2011 m. vasario 24 d., ketvirtadienis

Tarybinis batonas


Reikės: 
500 g miltų
260 ml šilto vandens
14 g šviežių mielių
1  1/3 a.š. druskos
1  1/2 a.š. cukraus
40 g sviesto

Aptepimui: kiaušinio trynio ir pieno mišinio


Mieles ištirpinti vandenyje ir palikti kol pasiruošime visa kita.
Miltus sumaišyti su druska bei cukrumi. Į miltų mišinį supilti mieles ir pradėti minkyti tešlą. Truputį paminkius sudėti gabaliukais pjaustytą sviestą ir užminkyti tešlą. Minkyti ~ 10 min. Suformuoti kamuoliuką ir padėjus šiltai leisti pakilti, apie 40 min.
Pakilusią tešlą išimti iš dubens ir gerai karts nuo karto "patrankyti" į stalą,  išminkyti tešlą ir formuoti batoną (iš šio kiekio išeina 2 batonai). Suformuotus batonus uždengti švariu rankšluosčiu ir padėti šiltai, kad pakiltų (~ 1 val.).
Pakilusius batonus aptepti kiaušinio trynio ir pieno mišiniu ir kišti į 180°C įkaitintą orkaitę. Kepti 30-35 min. Skanaus!

 Ačiū Aguonėlei už pasidalintą receptą. 

Troškinti šonkauliai su daržovėmis


Reikės:

~ 700 gr. kiaulienos šonkaulių su mėsa
Prieskonių (naudojau šiuos )

2 svogūnų
2 morkų
5 saliero stiebų
2 obuolių
Mažo baklažano (~200 gr. )


Šonkaulius supjaustyti, paprieskoniuoti ir palikti, kad pasimarinuotų. 
Svogūnus, morkas, saliero stiebus, obuolius bei baklažaną supjaustyti.
Šonkaulius dėti į puodą, įpilti puse stiklinės vandens ir troškinti puse valandos.Išgaravus vandeniui, vis jo įpilti Sudėti morkas bei obuolius, troškinti dar 15 min. po to sudėti svogūnus, salierus ir dar patroškinti 15 min. įberti truputį druskos ir galiausiai sudėti baklažanus ir troškinti 30 min. 
Skanaus!


Daržovių sriuba su vištiena


Reikės:

1 svogūno
1 morkos
6 saliero stiebų
100 gr. makaronų
1 vištienos ketvirčio
Indelio lydyto sūrelio
2 bulvių
Pipirų
Lauro lapų
Druskos


Vištienos ketvirtį užpilti vandeniu ir užvirti, nupilti vandenį, ketvirtį nuplauti, užpilti švariu šaltu vandeniu, įdėti lauro lapų, pipirų, druskos ir virti ant lėtos ugnies, kol vištiena bus išvirusi.
Vištieną išimti ir susmulkinti, sultinį perkošti per sietelį.

Svogūną susmulkinti, morką sutarkuoti, saliero stiebus supjaustyti ir viską keptuvėje apkepint su trupučiu aliejaus.
Apkeptas daržoves dėti į sultinį, sudėti vištieną, makaronus ir supjaustytas bulves, įberti druskos ir virti kol bulvės ir makaronai išvirs. Galiausiai sudėti lydytą sūrelį ir maišyti kol išsilydys. Skanaus.

2011 m. vasario 21 d., pirmadienis

Aštrios vištienos blauzdelės


Reikės:

6 vištienos blauzdelių
Prieskonių
Druskos
Kmynų

12 skiltelių česnako
čili pipiro arba čili miltelių


Vištienos blauzdeles įtrinti prieskoniais, druska, kmynais. Dėti į skardą, įpilti truputį vandens  ir kepti  40 min. 200 laipsnių karštumo orkaitėje.

Česnaką nulupti ir išspausti, čili pipirą susmulkinti.

Iškepusias blauzdeles dėti į indą (kuris turi dangtį), supilti skystį, kuriame kepė blauzdelės, berti smulkintą čili pipirą bei išspaustus česnakus. Uždengti dangčiu ir ~30 min. palaikyti šiame skystyje, kad įsigertų aštrumas. Skanaus!


„Balandėlių“ troškinys


Reikės:

500 gr.maltos mėsos
1 kg. šviežių kopūstų
2 morkų
150 gr. ryžių
200 gr. grietinės
100 gr. pomidorų padažo
0,5 l. sultinio

Mėsą patroškinti keptuvėje kol išsiskirstys gabalėliais.
Kopūstą supjaustyti, morkas sutarkuoti. Kopūstus, morkas, ryžius bei mėsą sumaišyti. Dėti į skardą, užpilti sultiniu. Skardą uždengti folija ir dėti į įkaitintą orkaitę. Kepti 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 1 valandą. Porą kartų ištraukus išmaišyti.
Galiausiai sudėti grietinę, pomidorų padažą, išmaišyti ir dar dėti į orkaitę 15 – 20 min. 


2011 m. vasario 16 d., trečiadienis

Grikių – ryžių košė



Reikės:

100 gr. grikių
50 gr. ryžių
2 svogūnų
1 morkos
Trupučio sviesto
Druskos


Svieste pakepinti smulkintus svogūnus ir tarkuotas morkas. Suberti grikius, ryžius, truputį apkepti ir pilti 2 stiklines vandens, pagardinti druska. Troškinti kol kruopos suminkštės ir išgaruos vanduo. Skanaus. 


2011 m. vasario 11 d., penktadienis

Sluoksniuotos tešlos bandelės

Reikės:

Sluoksniuotos tešlos

Obuolių įdarui:

4 obuolių
4 a.š. cukraus (jei obuoliai rūgštūs, jo reikės daugiau)
Cinamono
Trupučio sviesto

Obuolius sutarkuoti burokine tarka. Keptuvėje išlydyti sviestą, sudėti obuolius, cukrų, cinamoną. Patroškinti, kol obuoliai suminkštės ir išgaruos sultys. Atvėsinti ir dėti į bandeles.



Varškės įdarui:

Pakelio varškės
Šaukšto grietinės
Cukraus
Vanilinio cukraus
Razinų (išmirkytų)

Varškę sumaišyti su visais ingridientais. Jei varškė skysta, įdėti šaukštelį miltų. Formuoti bandeles.



Kepti 200 laipsnių karštumo orkaitėje kol bandelės vos paruduos.

Sprandinės suktinukai



Reikės:

500 gr. sprandinės
1 morkos
1 marinuoto agurko
plonai pjaustytos rūkytos šoninės
druskos
prieskonių

padažui:

1 a.š. garstyčių
2 v.š. grietinės
1 v.š. miltų
Druskos

Sprandinę supjaustyti riekelėmis (man išejo 7 gabaliukai), pamušti mėsos plaktuku, apibarstyti prieskoniais, druska.
Morką, agurką supjaustyti šiaudeliais (į tiek dalių, kiek mėsos gabalėlių).
Imti morkos gabalėlį, agurko, juos apvynioti šonine, ir šį įdarą įvynioti į sprandinę. Ir taip padaryti visus suktinukus.
Suktinukus dėti į puodą, įpilti vandens, kad apsemtų iki pusės ir troškinti, jei vanduo išgaruos, įpilti dar. Troškinti apie 30 – 40 min.
Ištroškintus suktinukus išimti iš puodo, ten supilti sumaišytus padažo ingredientus, maišyti kol sutirštės, galiausiai sudėti į puodą suktinukus ir 5 min. patroškinti padaže.
Skanaus!


Kalakutienos kukuliai svogūnų – obuolių padaže


Reikės:

500 gr. maltos kalakutienos
1 mažo obuolio
1 kiaušinio
2 v.š. džiūvesėlių
0,5 a.š. druskos
pipirų

Padažui:

1 svogūno
2 skiltelių česnako
1 obuolio
0,5 st. pieno
0,5 st. sultinio (arba vandens)
1 v.š. grietinės
1 v.š. miltų
Druskos
Pipirų

Į maltą mėsą sudėti druską, pipirus, džiūvesėlius, kiaušinį bei smulkiai sutarkuotą obuolį. Viską gerai suminkyti. Formuoti nedidelius kukulius, dėti į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus ir apkepti iš visų pusių. Išimti iš keptuvės.

Padažui:
Svogūną, česnaką bei obuolį smulkiai supjaustyti. Juos suberti į tą pačią keptuvę, kur kepė kukuliai ir viską apkepinti kol svogūną įgaus rusvą spalvą, o obuolys sutiš.

Pieną, sultinį, grietinę bei miltus sumaišyti ir supilti ant apkeptų daržovių, pagardinti druska, pipirais ir maišyti kol sutirštės.

Padažą supilti ant kukulių ir dar patroškinti ~ 5 min. Skanaus




2011 m. vasario 7 d., pirmadienis

Cepelinai


Reikės:

3 dalys žalių bulvių (5,4 kg)
1 dalis virtų bulvių (1,8 kg)
Druskos (1,5 a.š.)
Vitamino C

Virtas bulves nulupti ir sumalti.
Žalias bulves nuskusti, sutarkuoti, išspausti per merliuką kuo sausiau. Bulvių sultims duodame pastovėti, kad nusėstų krakmolas. Skystį išpilti, o ant dugno nusėdusį krakmolą sudėti į bulvių masę. Virtas maltas bulves, tarkius, druską bei vitaminą C suminkyti.

Įdarui reikės:

Maltos mėsos (1 kg.)
Svogūno           (2 vnt.)
Pipirų
Prieskonių
Druskos
Trupučio vandens


Svogūną susmulkinti, sudėti į mėsą, pagardinti druska, pipirais, įpilti šlakelį vandens. Viską gerai išminkyti.

Imti bulvių masės gabaliuką, suploti, dėti įdarą ir formuoti cepeliną.

Puode užvirinti vandenį, įberti druskos. Į vandenį dėti cepelinus ir nuo užvirimo virti apie 20 min.

Skanaus!

Iš mano nurodyto kiekio išėjo 37 cepelinai (tik pritrūkau mėsos, tai dar reikėjo apie 200 gr. varškės, kurią pagardinau smulkintu mažu svogūnu ir smulkiai pjaustyta rūkyta šonine). 



2011 m. vasario 5 d., šeštadienis

Lazanija


Reikės:

250 gr. lazanijos lakštų (puse pakelio)
350 gr.fermentinio sūrio

Mėsos padažui:
2 svogūnai
2 morkos
500 gr. maltos jautienos
100 gr. pomidorų padažo (naudoju naminį)
0,5 l. vandens
Druskos
Prieskonių
Aliejaus

Bechamel padažui:
1 l. Pieno
50 gr. sviesto
3 v.š. miltų
muskato riešuto
kvepiančių pipirų
druskos

Smulkintus svogūnus bei tarkuotas morkas pakepinti su trupučiu aliejaus. Daržovėms apkepus sudėti maltą jautieną, gerai išmaišyti. Pilti vandenį, sudėti pomidorų padažą, druską, prieskonius  ir troškinti kol vanduo nugaruos (apie 30 min.). Padažas gaunasi tirštas.

Bechamel padažui sviestą ištirpinti, sudėti miltus, apkepinti. Palaipsniui pilti pieną nuolat maišant, pagardinti druska, pipirais, muskato riešutu ir maišyti kol užvirs.

Kepimo skardą patepti sviestu, dėti lakštus, gausiai aptepti Bechamel padažu, tada dėti mėsos padažą, pabarstyti sūriu, dėti vėl lakštą ir kartoti kol baigsis lakštai. Paskutinieji laštai aptepami Bechamel padažu ir apibarstoma sūriu.
Kepti apie 30 min. 200 laipsnių karštumo orkaitėje.  Iškepus dar palaikyti 10 – 15 min. orkaitėje, kad susistovėtų. 

Skanaus. 


2011 m. vasario 1 d., antradienis

Jorkšyro pudingai (krepšeliai šaltiems užkandžiams)


Reikės:
125 gr. miltų
200 ml. pieno
2 kiaušiniai
0.5 a.š. cukraus
žiupsnelis druskos


Visus produktus suplakti mikseriu ir palikti šaldytuve visai nakčiai. Ryte kepti.

Orkaitę įkaitinti iki 220 laipsnių, paimti silikonines formeles, į formeles įdėti po mažytį lašelį sviesto, tuščias formeles kišti į karštą orkaitę, ten palaikyti, kol ištirps sviestas, labai greitai jis tirpsta, tik nesudeginti, reikia saugoti, tada greitai išimti, formeles ištepti tuo ištirpusiu sviestu, pilti po 1/3 formelės tešlos ir vėl greitai kišti į orkaitę, formelės neturi atšalti, kepti 15 min. ir traukti lauk.


Ačiū Daivai, kad pasidalino rastu receptu. Originalus receptukas ir daugiau nuotraukyčių čia
Įdaryti galima bet kuo. Vienus įdariau tokiom salotom: pekino kopūstas, pomidoras, paprika, keptas kiaulienos kumpis, viską supjaustyti, pagardinti druska, sumaišyti su majonezu.

Kitus įdariau vaniliniu pudingu (pudingą paruošti, kaip nurodyta ant pakelio, tik pieno pilti mažiau, apie 300ml.) ir apibarsčiau cinamonu. Manau labai tiktų varškės įdaras šiems krepšeliams.